söndag 18 december 2011

När man åker tåg med en bebis som största delen av tiden antingen sover eller roar sig själv får man mycket tid till att sitta i sin egna lilla värld och tänka på allt och inget. Jag är nog lite bortskämd på det planet. Jag har tänkt på en sak ett tag nu, alla dessa artiklar om 'unga mammor'. Mammor som inte tar sitt ansvar, inte gått ut gymnasiet, inte har något jobb eller bostad. Det resulterar i lite pengar och därför hämmar man sitt barn.(?) En sak jag blev förvånad över är hur mycket pengar man faktiskt får. Jag klarar mig varenda månad och får till och med några tusenlappar över! Miliam har precis allt han behöver och jag likaså. Nu har jag en mamma och svärmor som ställer upp extremt mycket också och som gör precis allting möjligt. Dom är fina dom två kvinnorna. Sidospår.
Dit jag ville komma var, vart är alla artiklar om 'unga pappor'? Finns inte dom? Eller tar alla bara för givet att dom inte tar sitt ansvar? Att dom tar sitt pick och pack och drar när plusset visar sig på stickan? Jag trodde att man var två om att skapa ett barn. Sperma plus ägg likamed bebis. Eller hade jag fel sexualkunskap i skolan? Ljög min lärare för mig? Det betvivlar jag.

Jag och T pratar ofta om det, att papporna inte får någon uppmärksamhet. Att papporna inte har alls lika mycket att läsa om som alla mammor har. Dom känner sig utstötta och bortglömda när kvinnan är gravid. Allt fokus ligger på henne. Vi kvinnor tjatar om jämställdhet, vart är jämställdheten där?

1 kommentar:

  1. Var tvungen att lägga mig i här på det sista du skrev. Jag kan förstå att papporna kan känna sig utanför på ett sätt eftersom de inte bär på barnet & inte heller föder det. Självklart ska man göra så mycket man kan för att pappan ska känna sig delaktig.

    Men fokuset SKA ligga på kvinnan eftersom det är hon som har den rollen. Männen har så mycket annat att skryta med, så mycket annat som de "är bättre på", tjänar mer osv. När jag blev gravid fick Viktor lika mycket uppmärksamhet som jag eftersom de påpekade just det att pappan ska känna sig delaktig. Jag tycker att i den här frågan ska fokuset ligga på kvinnan eftersom det inte går att jämnställa det här, eftersom kvinnan kommer alltid vara den som föder barnet.

    SvaraRadera